Podcasts

Van ‘samenaarschap’ tot cybersecurity


Door Frits Bussemaker

Beeld Jiri Büller/De Beeldredaktie

Tijdens het iBestuur Congres sprak podcastmaker Tom Jessen met diverse gasten over onder andere cybersecurity, de publieke dienstverlening en innovatie. Deze podcasts zijn allemaal terug te luisteren. 

De grote opgaven met:

Marianne van den Anker (Ombudsman van Rotterdam)

Marianne van den Anker pleit voor een simpelere, menselijkere overheid. Ze ziet nu een wirwar van loketten en bureau­cratie, wat het vertrouwen in de overheid schaadt. Van den Anker pleit voor één loket voor alle vragen en ziet in digitale technologie, zoals AI, een kans om de overheid van haar positieve kant te laten zien. Ze pleit voor ‘samenaarschap’, waarin burgers meer zeggenschap krijgen en actief kunnen meedenken en meebeslissen.


Beluister de podcast

Weerbaarheid met:

Inge Bryan (voorzitter bestuur DIVD) &Aart Jochem (CISO Rijk)

Inge Bryan en Aart Jochem bespreken hoe Nederland haar digitale weerbaarheid kan versterken. Het ontbreekt aan soevereine oplossingen en publiek-private samenwerking. Aanvallen zijn goedkoop, verdediging duur, met een jaarlijkse schade van 20 miljard. Beleid en uitvoering moeten beter worden gecoördineerd, met aanpassingen in wetgeving waar nodig. Innovatie en AI spelen een cruciale rol in security. Ook is samenwerking tussen overheid, wetenschap en markt essentieel, waarbij de focus ligt op een veilig digitaal klimaat en de persoonlijke omstandigheden van medewerkers.


Beluister de podcast

Dienstverlening met:

Ben Woldring (CEO van Bencom Group)

Ben Woldring bespreekt wat de overheid kan leren van het bedrijfsleven. Hij benadrukt dat de burger centraal moet staan in het DNA van publieke organisaties en pleit voor eenvoudiger systemen en betere data-uitwisseling. Innovatief denken en pionieren zijn essentieel, waarbij de overheid kan leren van succesvolle bedrijfsmodellen. Woldring ziet kansen in AI, hybride cloud-oplossingen en vooringevulde formulieren om de dienstverlening van de overheid te verbeteren. Hij moedigt samen­werking met de markt aan en roept op soms opnieuw te beginnen voor betere resultaten.


Beluister de podcast

Noodzakelijke randvoorwaarden met:

Tom de Smet (directeur Archieven, Dienstverlening & Innovatie) & Marcel Staring (programmadirecteur I-Vakmanschap )

Tom de Smet en Marcel Staring bespreken de noodzakelijke randvoorwaarden voor een beter functionerende overheid. Het tekort aan IT-personeel, waarbij 29 procent ouder dan 55 is, vormt een grote uitdaging. Oplossingen liggen in het aantrekken van nieuwe doelgroepen, samenwerking tussen overheid, wetenschap en markt, en gebruik van AI om productiever te worden. IT heeft een enorme transformatiekracht, maar het blijft een uitdaging om bij te blijven met de laatste technologie. Hierbij kunnen goede initiatieven als de Open Donderdagen, de Informatie Academie en het Kennisportfolio helpen om de beschikbare kennis te delen.


Beluister de podcast

AI & Algoritmes met:

Elja Daae (Beleidscoördinator AI & Algoritmes, ministerie BZK) & Hubert van Beusekom (Business Developer, TNO)

In deze podcast Elja Daae en Hubert van Beusekom hoe de overheid omgaat met AI. Waar eerst vooral de focus lag op regulering, wordt nu ook de positieve kant belicht. Hierbij staan ze onder andere stil bij het risico op discriminatie door AI. Ook gaan ze in op de vraag waar de ambtenaar op moet letten bij gebruik van AI. Een cruciale vraag is: wat wil je nu eigenlijk oplossen? Generatieve AI biedt vaak het meest waarschijnlijke antwoord, maar soms zijn andere middelen nodig voor een echte oplossing. Verder wordt de ontwikkeling van het Nederlands taalmodel GPT-NL uitgebreid besproken: waarom het ontwikkeld wordt en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden.


Beluister de podcast

Brede welvaart & inzet van Data met:

Jet Klaver (programma­manager Govtech, Digicampus) & Nepthis Brandsma (Chief Data Officer, gemeente Groningen)

In deze podcast gaat Tom Jessen met zijn gasten in op de vraag hoe je een datastrategie ontwikkelt. Hierbij komt belang van harmonisatie en standaardisatie aan de orde, als ook de noodzaak om de basis datahuishouding op orde te hebben. Data kan dan gebruikt worden voor pro-actieve dienstverlening naar de burger. En, data kan gebruikt worden voor het meten van de effecten van beleid. Ook kan beleid ermee gemodelleerd en daarna getoetst worden. Het vraagt wel ‘omdenken’ en nagaan met wie moet ik als ambtenaar samenwerken? Ten slotte wordt kort stil gestaan bij de Europese data initiatieven.


Beluister de podcast