persoonlijke terugblik
Remko van der Burght
Sinds 1 juni CDO en manager Expertise Centrum Data & AI bij de gemeente Den Haag
How Big Brother is NOT watching you?!
Bij mijn overstap naar de gemeente Den Haag heb de ambitie heb uitgesproken om een brugfunctie te gaan vervullen tussen de werelden van het Rijk en die van gemeenten en provincies. Twee werelden met vaak dezelfde opgave en wetgeving die echter toch nog opvallend gescheiden acteren. En dan opent de nieuwe staatssecretaris voor Digitalisering, Zsolt Szabó, het congres met de mededeling dat hij wil dat het Rijk de mouwen opstroopt en in samenwerking met provincies en gemeenten gaat werken aan één digitale overheid. Hij wil geen duizend discussies meer voeren, maar gaat prioriteiten stellen. Kijk, dat is nog eens een opening van een congres!
Zoals ook de vorige jaren was ik dit jaar weer bij het iBestuur Congres. Echter, met één verschil, dit keer niet als CDO van een uitvoeringsorganisatie bij het Rijk, maar als CDO van één van de G4 gemeenten, de gemeente Den Haag. En zoals ik gewoonlijk altijd doe tijdens grote congressen, zoek ik hierbij qua thematiek vaak de randen van mijn vakgebied op. Je even laten prikkelen en de tijd nemen voor andere invalshoeken. Zo bezocht ik de sessies ‘Hoe versterken we de informatiepositie van kwetsbare burgers?’ en ‘Een klimaatcontract voor de stad’. Beide erg dynamische bijeenkomsten mag ik wel zeggen, waarbij met name Marianne van den Anker als Ombudsman Rotterdam Rijnmond tijdens de eerste sessie de discussie op een erg bevlogen manier op gang bracht en het publiek tot nadenken aanzette.
Zsolt Szabó op het Verdiepingsplein.
Informatiepositie van burgers
Hoe versterken we als overheid de informatiepositie van kwetsbare burgers?! Door een nog betere publieke dienstverlening, waarin de burger centraal staat. Dit vraagt om een informatiehuishouding die open en transparant is en meer nog een informatiehuishouding die toegankelijk is voor elke burger. Want laten we eerlijk zijn, ondanks alle goede bedoelingen is het stiekem vaak toch nog steeds erg complex allemaal. Zo ging de discussie over het feit dat we als overheid verwachten dat de burger zelf de verantwoording neemt voor het aanleveren van alle informatie en aanvragen. Dit terwijl we als overheid zelf als geen ander de exacte situatie van de burger in beeld (kunnen) hebben en daarmee weten waar de burger recht op heeft. Ga als overheid terug naar de burger en de buurt waar deze in woont, en maak ze onderdeel van het beleid, of zoals we dat in Den Haag zeggen: Samen Haags!
Klimaatcontract
Een klimaatcontract voor de stad, om zo in 2030 ruim 100 klimaatneutrale steden in Europa te realiseren, is echt een onderwerp van deze tijd! Hoe heeft de gemeente bij deze missie de mens in het hart van de digitale transformatie gezet en wat zijn de randvoorwaarden voor een succesvolle samenwerking om tot een gezonde en groene stad te komen? Zowel bedrijven, organisaties, bewonersgroepen en de gemeente werken hieraan mee. En ook in deze samenwerking is data het nieuwe goud waar, onder de juiste condities, ontzettend veel waarde uit gehaald kan worden. Echter, zoals wel vaker is het nog een hele uitdaging om die juiste condities te kunnen organiseren. Mooi om te zien dat partijen als de VNG en het ministerie van IenW hierbij de handen ineen hebben geslagen!
Tijd om te netwerken.
Big Brother
Een vraag die na de sessies in m’n hoofd bleef zoemen is wel: ‘How Big Brother is NOT watching you?!’ Als overheid verzamelen we immers erg veel gegevens over burgers, net zoals de Big Tech dit doet. We nemen ook net zoals de grote techbedrijven beslissingen die de burger direct raken, zonder dat zij in control of zich er zelfs maar bewust van zijn. Dus of het nu om de grote techbedrijven gaat waar we als overheid niet omheen kunnen of andersom. Goed dat we een algoritmeregister hebben ingesteld om meer openheid te geven richting de burger. We zullen moeten werken aan vertrouwen. Voor mij een onderwerp om de komende tijd verder over te praten!
Netwerken
Verder bood het iBestuur Congres dit jaar ook weer voldoende ruimte om te netwerken en om vakgenoten en oude bekenden te spreken. Tegenwoordig hebben meer en meer overheidsorganisaties een CDO, wat mijns inziens een goede zaak is. Daarbij ben ik de afgelopen jaren in de gelukkige situatie geweest meerdere organisatie hiermee op weg te mogen helpen. Zo heb ik het vakgebied van CDO mee mogen vormgeven. Des te leuker om van collega-CDO’s en oud-collega’s te horen hoe dit zich momenteel verder ontwikkeld. Kortom, het iBestuur Congres 2024 was weer een erg succesvol congres met voldoende stof tot nadenken. Op naar volgend jaar!
Deel deze column: