Verbinding en energie

Met bijna 1.200 deelnemers, meer dan 115 sprekers, 37 break out-sessies en een inspirerend plenair programma was het iBestuur Congres 2024 een dag van verbinding en energie. Ik vond het leuk dat ik daar als dagvoorzitter een bijdrage aan mocht leveren.

Door Mark Bressers

Beeld Jiri Büller/De Beeldredaktie

Innovatie en digitalisering zijn ook voor de organisatie waar ik leiding aan geef, de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa), van cruciaal belang. We lopen daar tegen uitdagingen aan waar velen binnen de overheid mee te maken hebben. De oproep van staatssecretaris Zsolt Szabo om veel meer samen te werken om de uitdagingen van digitalisering aan te gaan, onderschrijf ik dan ook van harte. Samen stappen zetten, veel meer standaardiseren en uniformeren, afspraken maken over gegevensuitwisseling. En dan niet alleen samenwerking tussen de verschillende overheidslagen, maar ook met wetenschap en bedrijfsleven.


Dat klinkt goed, wie kan daar tegen zijn? Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Samenwerken doe je namelijk niet alleen op je eigen voorwaarden. Het vraagt van iedereen om na te denken wat je zelf kan inbrengen en wat je beter aan anderen kunt overlaten. Dat betekent dus ook dat je sommige dingen niet meer doet.


Ik werd heel blij van alle goede voorbeelden die ik op het congres hoorde. De goede ideeën en de betrokkenheid van heel veel mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het verbeteren van de overheid. Maar de dag had zeker ook een scherp randje.


We kunnen er niet omheen dat digitalisering, ondanks al het goede dat het ons heeft gebracht, niet alle beloftes heeft waargemaakt. Onze arbeidsproductiviteit is onvoldoende gestegen. Publieke dienstverlening aan burgers en bedrijven is niet waar die zou moeten zijn. Digitalisering heeft ons in veel opzichten kwetsbaarder gemaakt. Kijk en luister maar naar het betoog van Inge Bryan. En de belofte dat digitalisering mensen dichter bij elkaar brengt, is helaas ook nog niet uitgekomen. Sterker nog: de voorbeelden waarbij digitalisering een instrument is voor polarisatie en uitsluiting zijn talrijk.


Er is dus werk aan de winkel. We moeten weer­baarder en productiever worden. Digitalisering inzetten zodat het ons helpt, maar dan wel op zo’n manier dat het past bij onze waarden. Die maken dat we in Nederland en in Europa willen wonen en leven. Dat betekent digitaliseren en innoveren met respect voor persoonlijke groei en duurzaamheid. Zonder de valse tegenstelling tussen veiligheid en groei, of groei en duurzaamheid. We kunnen daarin onze eigen weg vinden. Maar laten we dat dan wel zo concreet mogelijk maken. Niet blijven praten, maar leveren!


Mark Bressers

Directeur-bestuurder Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) & dagvoorzitter iBestuur Congres 2024

Deel dit artikel:

E-mail
Twitter
LinkedIn

Mark Bressers, directeur-bestuurder Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) & dagvoorzitter iBestuur Congres 2024