Jacqueline Rutjens, directeur van Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI).

Het kloppend hart van het Rijk

Hoe ziet de informatiehuishouding van de Rijksoverheid eruit in 2030? Welke stappen zijn daar voor nodig? En wat betekent dat bijvoorbeeld voor informatiespecialisten, een doelgroep die voor sommigen nog steeds een beetje een stoffig imago heeft? Jacqueline Rutjens over de toekomstvisie Future Lab.

Door Frits de Jong

Beeld Ronald van der Voorst​​​​​​​

In januari 2019 is het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI) van start gegaan. Dit programma had in eerste instantie tot doel om slagen te maken naar aanleiding van de bevindingen van de Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed (voorheen Erfgoedinspectie) over de informatiehuishouding van de Rijksoverheid.


“Die slagen gingen vooral over de informatiehuishouding van vandaag”, aldus Jacqueline Rutjens, programmadirecteur van RDDI. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan het goed bewaren van e-mails, het archiveren van websites of hoe om te gaan met berichtenapps. Al die dingen waren hard nodig. Maar de Stuurgroep RDDI gaf ons ook mee dat het de departementen erg zou helpen als er een visie komt op waar we naartoe moeten bewegen met de informatiehuishouding. ‘Hoe moet de informatiehuishouding van de Rijksoverheid eruitzien in 2030?’ Dat is Future Lab geworden.”


MEERDERE VISIES

Future Lab is ontstaan aan de hand van een wetenschappelijke methodiek. “Door gebruik te maken van die methodiek is goed te zien waar het in de toekomst naartoe gaat. Er zijn negen typen van informatie geformuleerd en met behulp van die typen kunnen organisaties kijken welke stappen zij de komende jaren zelf moeten maken op het gebied van informatiehuishouding. Voor mij was de eyeopener dat er niet sprake is van één, maar van meerdere visies op informatiehoudingen. Er is niet één toekomst.”


KLOPPEND HART

Het hebben van meerdere visies op informatiehuishouding bij de Rijksoverheid betekent ook iets voor de mensen die er werken. “Met name voor de mensen die in dit specifieke domein werken is het superinteressant. Lange tijd hadden zij toch een beetje een stoffig imago, ook al omdat ze over het algemeen niet zo zichtbaar zijn. Het mooie is dat je nu ziet dat deze beroepsgroep de spil aan het worden is van hoe het Rijk gaat werken.”


“Informatiespecialisten worden erg belangrijk; in allerlei vormen, met diverse expertises. Op het moment dat je als Rijksoverheid dit vakgebied in de breedte goed beheerst, ben je niet alleen in staat om op dagelijkse basis je eigen archief te vormen, maar ook om met behulp van informatie vooruit te kijken en beter te functioneren. De informatiespecialisten worden feitelijk het kloppend hart van de Rijksoverheid”, aldus Rutjens, die geen weg terug meer ziet.


“De samenleving verwacht dat de overheid informatie gebruikt om te reflecteren, nog beter beleid te maken en nog transparanter te zijn. Die ontwikkelingen zijn er en daar kun je het beste zo goed mogelijk mee omgaan. Dat is wat deze toekomstvisie doet. Het geeft de juiste energie aan dit onderwerp en zorgt ervoor dat wij, als Rijksoverheid, er helemaal klaar voor zijn en de juiste acties kunnen ondernemen.”

Animatie over het rapport De informatiehuishouding van het Rijk in 2030

Deel dit artikel:

E-mail
Twitter
LinkedIn

Hoe moet de informatie-huishouding van de
Rijksoverheid eruitzien in 2030?

Informatie gebruiken om te reflecteren, nog beter beleid te maken en nog transparanter zijn